Proces pozyskiwania i oczyszczania produktów pszczelich.

Ładowanie...
Miniatura

Data

2017

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Politechnika Łódzka
Lodz University of Technology. Press

Abstrakt

Ul to archetyp najsprawniej i najdłużej działającej fabryki, która od milionów lat nieprzerwanie dostarcza cennych i użytecznych produktów. Ze względu na różnorodność wytwarzanych dóbr, każdy wytwór pracy pszczelej wymaga specjalnych metod i technik, zarówno pozyskiwania jak i oczyszczania. Wiele czynników wpływa na jakość oraz trwałość nie tylko miodu, ale również wosku, propolisu czy pierzgi pszczelej. Urządzenia oraz procesy wykorzystywane w pszczelarstwie powinny być przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne, zarówno dla pszczelarza, jak i samych pszczół. Zapoznanie się z podstawowymi procesami, takimi jak wirowanie, klarowanie, kremowanie, sterylizacja oraz parametrami reologicznymi produktów pszczelich, pozwala na projektowanie nowoczesnej aparatury pszczelarskiej, która może pomóc w zachowaniu dobrej kondycji rodzin pszczelich.

Opis

Słowa kluczowe

produkty pszczele, pozyskiwanie produktów pszczelich, oczyszczanie produktów pszczelich, obtaining bee products, purification of bee products, bee products

Cytowanie

Pędziwiatr P., Zawadzki D., Proces pozyskiwania i oczyszczania produktów pszczelich. W: VII Seminarium Studenckie. Bezpieczeństwo w inżynierii procesowej, Politechnika Łódzka - Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2017, s. 99-107, ISBN 978-83-7283-891-9.