Proces pozyskiwania i oczyszczania produktów pszczelich.
Abstract
Ul to archetyp najsprawniej i najdłużej działającej fabryki, która
od milionów lat nieprzerwanie dostarcza cennych i użytecznych produktów.
Ze względu na różnorodność wytwarzanych dóbr, każdy wytwór pracy
pszczelej wymaga specjalnych metod i technik, zarówno pozyskiwania jak
i oczyszczania. Wiele czynników wpływa na jakość oraz trwałość nie tylko
miodu, ale również wosku, propolisu czy pierzgi pszczelej. Urządzenia oraz
procesy wykorzystywane w pszczelarstwie powinny być przyjazne dla
środowiska oraz bezpieczne, zarówno dla pszczelarza, jak i samych
pszczół. Zapoznanie się z podstawowymi procesami, takimi jak wirowanie,
klarowanie, kremowanie, sterylizacja oraz parametrami reologicznymi
produktów pszczelich, pozwala na projektowanie nowoczesnej aparatury
pszczelarskiej, która może pomóc w zachowaniu dobrej kondycji rodzin
pszczelich.