Show simple item record

dc.contributor.authorSykuła, Anna
dc.contributor.authorTurek, Monika
dc.contributor.authorMohit, Philip Mathew
dc.contributor.authorPatai, Ferenc
dc.contributor.authorHorvat, Martina
dc.contributor.authorJabłońska, Joanna
dc.date.accessioned2015-06-03T11:11:20Z
dc.date.available2015-06-03T11:11:20Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2010 z.74 s.5-11 streszcz.
dc.identifier.issn1509-7013
dc.identifier.other0000030616
dc.identifier.otherW serii gł. nr 1081.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11652/255
dc.description.abstractTea is one of the most popular beverages in the world. Recent studies have shown that it contains concentrations of heavy metals such as nickel. Heavy metals are known to be toxic and there have been many studies on their toxicity such as lead and cadmium, however researchers are now starting to explore the nature of the toxicity of nickel. A common and well-known method of spectrophotometric determination of nickel by dimethylglyoxime reagent was used. The presented paper, due to the increasing concerns surrounding the harmful effects of nickel compounds, aims at testing and demonstration of the effectiveness of the mentioned method.en_EN
dc.description.abstractHerbata jest jedną z najbardziej popularnych używek na świecie. Metale ciężkie, na przykład takie jak kadm i ołów znane są jako substancje toksyczne. Wiele badań potwierdza ich toksyczność. Ostatnie badania pokazują, że herbata zawiera również śladowe ilości niklu. Obecnie, naukowcy poszerzają wiedzę na temat jego szkodliwości. W omawianej pracy, w celu oznaczenia zawartości niklu w herbacie, zastosowano prostą i dobrze znaną spektrofotometryczną metodę z użyciem dimetyglioksymu. Celem niniejszej pracy ze względu na zwiększone zainteresowanie szkodliwymi wpływami związków niklu na organizmy żywe, było sprawdzenie i przedstawienie efektywności wyżej wymienionej metody.pl_PL
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isopl
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.publisherLodz University of Technology. Pressen_EN
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.subjectherbatapl_PL
dc.subjectsubstancje toksycznepl_PL
dc.subjectmetoda spektrofotometrycznapl_PL
dc.subjectzwiązki niklupl_PL
dc.titleDetermination of nickel in tea by using dimethylglyoxime methoden_EN
dc.title.alternativeOznaczanie niklu w herbacie metodą dimetyloglioksymowąpl_PL
dc.typeArticleen_EN
dc.typeArtykułpl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record