Logo repozytorium
Zbiory i kolekcje
Wszystko na DSpace
  • English
  • Polski
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Wawrzeńczyk, Czesław"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk przeglądania
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
  • Wyników na stronę
  • Opcje sortowania
  • Pozycja
    Najcenniejsze olejki eteryczne
    (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005) Góra, Józef; Lis, Anna; Gibka, Julia; Wołoszyn, Alicja; Wakarecy, Iwona; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, Tadeusz
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Cechą charakterystyczną olejków eterycznych jest intensywny zapach i wielokierunkowa aktywność biologiczna. Znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejk:odajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych, jednak tylko kilkadziesiąt z nich ma większe znaczenie użytkowe. Książka opisuje w obszerny sposób 25 najważniejszych olejków eterycznych. Podaje charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków i ich parametry fizykochemiczne. Przedstawia szczegółowy skład chemiczny olejków z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Opisuje ich właściwości zapachowe i terapeutyczne oraz wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno- kosmetycznym i spożywczym. Przeznaczona jest dla studentów wydziałów chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem minteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Monografia powstała na podstawie serii artykułów publikowanych w kwartalniku ,,Aromaterapia" w latach 1995-2002. Starsze artykuły zostały przeredagowane i uaktualnione, a forma ujednolicona. Dziękujemy Pani dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika ,,Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
  • Pozycja
    Najcenniejsze olejki eteryczne. Część I
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Góra, Józef; Lis, Anna; Red. nauk. Wydziału : Kalemba, Danuta; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, Tadeusz
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Olejki eteryczne wyróżnia intensywny zapach. Wykazują też wielokierunkową aktywność biologiczną. Dlatego znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejkodajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych. Tylko kilkadziesiąt z nich ma znaczenie użytkowe. W monografii opisano w obszerny sposób najważniejsze olejki eteryczne. Podano charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków, ich parametry fizykochemiczne i szczegółowy skład chemiczny z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Ponadto opisano właściwości zapachowe i terapeutyczne olejków oraz ich wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-kosmetycznym i spożywczym. Książka jest przeznaczona jest dla studentów wydziałów przyrodniczych, chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem zainteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Powstała na podstawie cyklu artykułów publikowanych w kwartalniku „Aromaterapia". Dziękujemy Pani Dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika „Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
  • Pozycja
    Synteza i właściwości zapachowe tlenowych pochodnych1,5,5-trimetylocykloheksenu
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2007) Wińska, Katarzyna; Gibka, Julia; Sikora, Małgorzata; Kula, Józef; Wawrzeńczyk, Czesław

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Polityka prywatności
  • Umowa użytkownika
  • Prześlij uwagi
Logo repozytorium COAR Notify