Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Jotkowska, A."
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Porównanie dwóch metod oceny zanieczyszczenia grzybami strzępkowymi ziół i przypraw ziołowych(Politechnika Łódzka, 2003) Gutarowska, B.; Jotkowska, A.W pracy określono stan zanieczyszczenia grzybami strzępkowymi ziół i przypraw ziołowych metodą hodowlaną oraz metodą oznaczania ergosterolu. Wykonano również diagnostykę pleśni. Analiza stopnia zanieczyszczenia wskazała na wysoki poziom zagrzybienia. W metodzie hodowlanej 76% analizowanych ziół i przypraw ziołowych wykazywało wysoki poziom zapleśnienia, powyżej wartości 5x l 04 jtk/g, 16% prób wykazywało poziom średni od I 03 do 5x l 04 jtk/g, a tylko 8% niską zawartość pleśni. Najbardziej zanieczyszczony pleśniami był estragon, kłącze tataraku, kwiatostan lipy, pieprz czarny, imbir, papryka. Stwierdzono, iż ergosterol może być bardzo dobrym i szybkim wskaźnikiem zanieczyszczenia ziół pleśniami. Zawartość ergosterolu w 48% prób była na poziomie wysokim, również w 48% prób stwierdzono poziom ergosterolu kwalifikujący zioła i przyprawy jako zanieczyszczone na poziomie średnim, w 4% prób stwierdzono niską zawartość ergosterolu. Porównując dwie omawiane metody stwierdzono, iż istnieje zgodność metod w 76%. Stan zanieczyszczenia pleśniami ziół i przypraw ziołowych budzi niepokój, nie tylko pod względem ilości, ale również rodzaju obecnej mikroflory. Stwierdzono bowiem występowanie grzybów strzępkowych wytwarzających mykotoksyny: Aspergillus flavus, Aspergillus versicolor, Penicillium expansum, Fusarium moniliforme i Alternaria alternata.