Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Jałmużna, Irena"
Teraz wyświetlane 1 - 5 z 5
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Development of paints and varnishes in the face of dynamic changes of end users`needs - challenges for raw material producers(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Styrzyński, Robert; Koszewska, Małgorzata; Jałmużna, IrenaPaint and varnishes market is one of the fastest growing globally, mainly due to the huge demand in the construction industry. Based on the purpose of using paints, varnishes and other coatings industry can be categorized in architectural decorative, industrial and special purpose coatings. The largest segment, with highest number of producers is the decorative one. The development of raw materials for decorative market segment must satisfy the needs of todays and future end users as well as regulatory challenges and economical challenges. This will not happen without influence on currently used raw materials and future development. Aim of the article is present short history of coating industry on the world and in Poland, drivers of changes that are currently ongoing as well as future trends and developments.Pozycja Innowacja procesowa - studium przypadku(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2014) Jałmużna, Irena; Szkopiński, DawidW artykule poruszono tematykę zastosowania koncepcji S"MED w reorganizacji procesu produkcyjnego jako innowacji procesowej. W części teoretycznej opracowania zidentyfikowano cechy charakterystyczne procesu, a w części empirycznej ocenie poddano rozwiązania organizacyjne wpływające na wzrost jego efektywności. Otrzymane wyniki skłaniają do wniosku, iż SA1ED stanowi innowacyjne narzędzie służące podnoszeniu efektywności procesu wytwórczego, przy zerowych kosztach implementacji.Pozycja Process management in production systems(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2007) Lewandowski, Jerzy; Jałmużna, Irena; Bendkowski, Józef; Lachiewicz, Stefan; Matuszek, Józef; Santarek, Krzysztof; Urbaniak, MaciejDiversity of product i on systems translates into a high level of complexity in management because it concerns every organizational cell and all actions conducted there. Skillful management of production systems results in costs being reduced at every stage of the making of a product with respect to all the processes involved in it, from design, technical and organizational arrangement, appropriate production process, to stockpiling, distribution and servicing. Currently, with an increasing amount of data to be analyzed in all processes in order to arrive at the right decision, computer-assisted tools are beginning to play a significant role in the management of a company's systems. They are highly developed software containing units to deal with a company's business processes as well as original solutions often based on available Microsoft spreadsheets. Using these kind of tools results in eliminating losses, and hence, in the increased efficiency of the functioning of the system, and of the whole company. It is becoming vital to use a number of production systems management concepts, supported by various methods, techniques and devices allowing to increase the effectiveness of the processes and, by doing so, eliminating any losses in companies. The theme of the monograph includes research results in the four basie fields dealing with production systems management. They are: design of production systems management of production processes efficiency of production processes computer assistance in production processes We hope the knowledge included in the work turns out useful for theoreticians as well as practitioners researching the effecti veness of management in modern production systems.Pozycja Standaryzacja pracy – czy należy wciąż zwracać na nią uwagę?(Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2017) Jałmużna, IrenaCelem opracowania była ocena stopnia wykorzystania standaryzacji w przedsiębiorstwach regionu łódzkiego. Mając na uwadze to, że standaryzacja jest podstawą wdrażania filozofii lean management, zatem niniejsze badania powinny odpowiedzieć na pytanie: czy istnieją różnice w przygotowaniu przedsiębiorstw sektora MSP oraz dużych firm we wdrażaniu współczesnego podejścia doskonalenia procesów. Drugim aspektem tej pracy będzie wskazanie wytycznych dotyczących ukierunkowania obu grup przedsiębiorstw w podnoszeniu standardów realizowanych przez nie procesów.Pozycja Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym.(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2016) Lodz University of Technology. Faculty of Organization and Management.; Politechnika Łódzka. Wydział Organizacji i Zarządzania.; Walaszczyk, Anna; Jałmużna, Irena; Lewandowski, Jerzy; Antosik, Milena; Grądzki, Ryszard; Greta, Marianna; Rajkiewicz, Mieczysław; Sekieta, MarekOddajemy w Państwa ręce monografię naukową, która jest owocem Międzynarodowej Konferencji Zarządzania Produkcją i Opakowań (ICPM-PP2016), pod tytułem „Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym”. Problematykę przedstawioną w monografii charakteryzuje powszechność i aktualność tematu, podyktowana dużym zainteresowaniem społeczeństwa oraz zmieniającymi się uwarunkowaniami, w tym trendami czy normatywami prawnymi. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności to także obszar obarczony wieloma barierami funkcjonowania, między innymi możliwością odtworzenia historii wyrobu żywnościowego czy procesem fałszowania żywności. Żywność to bardzo odpowiedzialny przedmiot działalności dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, poczynając od producentów pierwotnych, a kończąc na sprzedawcy wyrobu konsumentowi. O ważności tematu zarządzania bezpieczeństwem żywności świadczyć może chociażby coraz więcej standardów opracowywanych w odniesieniu do tego tematu w skali międzynarodowej. Proces globalizacji wymusza standaryzację działań w zakresie na przykład transportu czy magazynowania żywności, która w połączeniu ze społeczną odpowiedzialnością zapewnia społeczeństwu bezpieczne wyroby żywnościowe.