Przeglądaj wg Autor "Adamus, Wiktor"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Metoda szczupłego zarządzania w rozwoju zrównoważonego rolnictwa(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Adamus, Wiktor; Bogacz, PawełLudzkość od zarania dziejów zmaga się ze zjawiskiem głodu, którego likwidacja zależy od produkcji żywności i jej dystrybucji. Pomimo coraz lepszej efektywności, rolnictwo nie jest w stanie nadążyć za rosnącą liczbą konsumentów i ich rosnącymi wymaganiami, przy równoczesnej konieczności zachowania troski o stan środowiska naturalnego. Innowacyjność, która może zapobiec negatywnym skutkom globalnych problemów (m.in. zmiany klimatyczne, niedobór surowców czy zmiany demograficzne) stanowi dzisiaj priorytet dla Komisji Europejskiej (KE, 2010b). Idea zrównoważonego rozwoju rolnictwa to silny bodziec do wdrożenia nowoczesnych metod i koncepcji zarządzania w gospodarstwach rolnych. Metoda szczupłego zarządzania może podnieść efektywność realizowanych działań, zwiększyć wydajność i zminimalizować marnotrawstwo środków produkcji z korzyścią dla środowiska naturalnego. W artykule po raz pierwszy w polskiej literaturze zaprezentowano metodę szczupłego zarządzania w rolnictwie. W tym celu przedstawiono wskaźniki mające wpływ na synergię szczupłych i zielonych systemów zarządzania (Reis, 2018) w gospodarstwie rolnym. W pracy wykorzystano metody przetwarzania danych, takie jak analiza literatury przedmiotu oraz synteza.Pozycja Production management and packaging. Food Safety and Industry 4.0(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Walaszczyk, Anna (ed.); Jałmużna, Irena (ed.); Lewandowski, Jerzy (ed.); Adamus, Wiktor; Kulińska, Ewa; Lachowska-Wróbel, Magdalena; Pisarek, Renata; Plinta, Dariusz; Skowron-Grabowska, Beata; Smal, Tomasz; Tkaczyk, Stanisław; Urbaniak, Maciej; Walaszczyk, Anna; Witkowski, JarosławAfter mechanization (first revolution), electrification (second revolution) and digitization (third revolution), the time has come to integrate systems and create networks. The issues of the so-called the fourth industrial revolution – Industry 4.0 is a very topical topic. According to this approach to the industry, it is the realization of an intelligent factory in which cyber-physical systems control physical processes, create digital copies of the real world and make decentralized decisions, and through the Internet of things in real time communicate and cooperate with each other and with people, Industry 4.0 integrates people and digitally controlled machines with the Internet and information technologies. What is the impact on the food industry? Will food security benefit from this revolution? These and other questions can be answered in articles published within the framework of the monograph, which is the result of an exchange of knowledge and experience between the participants of the International Conference on Production Management and Packaging - ICPM-PP 2018 under the title Food Safety and Industry 4.0.