Podstawy chemii nieorganicznej

Ładowanie...
Miniatura

Data

2006

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej
Lodz University of Technology. Press

Abstrakt

Skrypt ,,Podstawy chemii nieorganicznej" jest przeznaczony dla studentów studiów zaocznych, głównie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Oparty jest na wieloletnich wykładach autorów z chemii ogólnej, nieorganicznej i analitycznej dla studentów zaocznych i dziennych z tego Wydziału. Stanowi on próbę wprowadzenia początkującego studenta w świat pojęć chemii nieorganicznej z użyciem współczesnego języka i z zastosowaniem logiki chemicznej. Autorzy starali się podkreślić periodyczność struktury elektronowej atomów poszczególnych pierwiastków, powodującej ułożenie tych pierwiastków w grupy o podobnych własnościach chemicznych. Ważnym zagadnieniem. jest nauczenie zasad ogólnych, dotyczących zależności pomiędzy strukturą atomów i cząsteczek a ich własnościami fizycznymi i chemicznymi. Treść skryptu została podzielona na trzy części: 1. Zagadnienia ogólne 2. Właściwości pierwiastków i ich związków 3. Podstawy analizy chemiczniej Zagadnienia ogólne zostały potraktowane w sposób skrótowy tylko w takim zakresie, w jaldm wydawało się to konieczne dla przedstawienia materiału systematycznie, z uwzględnieniem zdobyczy współczesnej nauki. W części nieorganicznej zostały przedstawione właściwości pierwiastków bloku s, p, d i f współczesnego układu okresowego oraz ich związków. Analiza chemiczna obejmuje analizę jakościową i wybrane działy analizy ilościowej (alkacymetria, redoksymetria i kompleksometria). W analizie jakościowej przedstawiono podział kationów i anionów na grupy analityczne, metody ich rozdzielania oraz reakcje charakterystyczne jonów poszczególnych pierwiastków. z.ostała również przedstawiona biologicma rola i kontrola analityczna wybranych biopierwiastków zawartych w żywności. Zagadnienia te są potrzebne studentom, którzy w przyszłości będą zajmować się technologią żywności. Nieskażona i zawierająca makro i mikroelementy żywność stanowi jeden z podstawowych warunków zachowania zdrowia i nonnalnego rozwoju społeczeństwa. Dla spełnienia tego warunku musi zdecydowanie wzrosnąć ranga kontroli analitycznej. Szersze wiadomości może czytelnik znaleźć w innych pozycjach literaturowych, których wykaz podany jest na końcu skryptu. W niniejszym skrypcie dotyczącym dawno istniejącej gałęzi wiedzy autorzy wykorzystali bardzo wiele najnowszych, oryginalnych publikacji i książek tworzących fundamenty i podstawy chemii nieorganicznej. Nazwiska autorów tych publikacji podane są w spisie literatury.

Opis

Skrypt dla szkół Wyższych, Politechnika Łódzka

Słowa kluczowe

chemia nieorganiczna - podręczniki akademickie, analiza jakościowa (chemia) - podręczniki akademickie, podstawy analizy chemicznej, inorganic chemistry - academic textbooks, qualitative analysis (chemistry) - academic textbooks, basics of chemical analysis

Cytowanie

Zajdler A., Duda J., Podstawy chemii nieorganicznej., Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2006, ISBN 83-7283-187-4.