Now showing items 128-147 of 163

    • Skóra dłoni – pielęgnacja w okresie pandemii 

      Sikora, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
      Skóra dłoni ulega niekorzystnym zmianom znacznie szybciej niż skóra innych części ciała. Jest ona wyposażona praktycznie wyłącznie w gruczoły potowe, nie posiada gruczołów łojowych. To powoduje, że jest słabo ...
    • Skład polifenolowy owoców jeżyny Rubus Fruticosus 

      Macierzyński, Jakub; Buczek, Maria; Zaweracz, Wojciech; Król, Bogusław (Polish Society of Food Technologists. Scientific Publisher.Polskie Towarzystwo Technologów ŻywnościWydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2014)
      Celem pracy było określenie składu polifenolowego owoców sześciu odmian jeżyny uprawnej, w tym rozpowszechnionych w użytkowaniu: ‘Orkan’ i ‘Gaj’ oraz czterech nowych: ‘Ruczaj’, ‘Polar’, ‘Brzezina’, ‘Leśniczanka’ oraz ...
    • Solid phase extraction in food analysis 

      Majewska, Małgorzata; Krosowiak, Krzysztof; Raj, Anna; Śmigielski, Krzysztof (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2008)
      In this study, a Solid Phase Extraction (SPE) as a method of sample preparation has been described. A typical procedure, the mechanisms involved in SPE and factors which affect effectivity have also been discussed. Possible ...
    • Spices from Lamiaceae as a source of biologically active compounds 

      Kubalt, Kamila; Mańkowska, Dorota; Leszczyńska, Joanna (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2015)
      Herbs and spices are often added to food not only to improve the taste and smell, but also facilitate digestion and improve human health. Many spices contain high levels of polyphenolic compounds and demonstrate high ...
    • Sposoby wiązania cząsteczek ligandów z DNA 

      Duński, Henryk; Leszczyński, Tomasz (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2006)
      W pracy omówiono różne grupy ligandów o zróżnicowanych sposobach wiązania z DNA. Scharakteryzowano sposoby wiązania ligandów z DNA oraz omówiono cechy charakterystyczne w ich strukturze determinujące sposób, w jaki oddziałują ...
    • Studies of interaction between (m-AMSA) and DNA by viscometric and melting profiles methods 

      Leszczyński, Tomasz; Duński, Henryk (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2006)
      We have examined the interactions between m-AMSA and CT-DNA, using melting profiles and viscometric techniques methods. We observed the increase of thermal stability of DNA after binding m-AMSA, depending on the concentration ...
    • The study of interactions between Diclofenac and Bovine Serum Albumin (BSA) 

      Jabłońska, Joanna; Casares, Daniela; Funfer, Johanna; Habenschuss, Thomas; Jimenez, Gabriela; Klemm, Anna Lena; Machado, Antonio Magela Junior; Miloshevska, Sandra; Papista, Ivana; Urlich-Lynge, Sofie Louise (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2008)
      Investigation of the interactions between diclofenac and BSA was performed using UV-Vis absorption and fluorescence methods. There was a quenching effect found between these two molecules in the fluorescence measurement ...
    • The study of interactions between ibuprofen and bovine serum albumin 

      Jasińska, Aleksandra; Ferguson, Antoine; Mohamed, Wesam S.; Szreder, Tomasz (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2009)
      Investigation of the interactions between ibuprofen and Bovine Serum Albumin was carried using UV-Vis absorption and fluorescence methods. There was a quenching effect found between these two molecules in the fluorescence methods.
    • The study of phenylboronic acid optical properties towards creation of a glucose sensor 

      Kur-Kowalska, Katarzyna; Przybyt, Małgorzata; Miller, Ewa (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2014)
      The article presents influence of pH and glucose concentration on phenylboronic acid (PBA) fluorescence studied by steady-state and time-resolved measurements. Fluorescence of PBA decreases with growing pH. These changes ...
    • The study of the interactions between naproxen and N-acetyl-L-tyrosine ethyl ester 

      Sobczuk, Dorota; Craig, Rebecca; Nogueroles, Marta; Radisic, Slavica; Shen, Boheng; Simon, Susanne (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2006)
      The interaction between naproxen and N-acetyl-L-tyrosine ethyl ester was investigated using UV-Vis absorption and fluorescence methods and the results indicate that an interaction is present in the ground state. Hydrogen ...
    • Succinic acid biosynthesis by Corynebacterium glutamicum 

      Leszczewicz, Martyna; Walczak, Piotr (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2014)
      Succinic acid is one of the most desirable raw materials. Currently, it is obtained mainly by hydrogenation of maleic acid derived from the C4 petroleum fraction. Corynebacterium glutamicum is considered as a possible ...
    • Synteza 3- oraz 4- pirydyloanalogów wybranych acyklicznych terpenów - właściwości sensoryczne i aktywność przeciwdrobnoustrojowa 

      Świtakowska, Paulina; Bonikowski, Radosław; Kunicka, Alina; Kula, Józef; Jabłońska, Aneta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2009)
      Acykliczne związki terpenowe są podstawowymi składnikami kompozycji zapachowych masowo stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Jednakże związki te charakteryzują się stosunkowo wysoką lotnością, a przez to niską trwałością ...
    • Synthesis and odour properties of some saturated and unsaturated ketones and their derivatives 

      Gibka, Julia; Gliński, Marek (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2011)
      Five ketones, both unsaturated and saturated, which have phenyl and/or t-butyl groups as substituents located at the end of a molecule have been prepared. They were used as starting materials in the synthesis of ethylene ...
    • Synthesis of higher alcohols during alcoholic fermentation of rye mashes 

      Pietruszka, Marta; Pielech-Przybylska, Katarzyna; Szopa, Józef (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2010)
      Formation of by-products during alcoholic fermentation is a complex process. Particular attention should be paid to generation of higher alcohols because of its complex mechanism and dynamics. In XIX century the higher ...
    • The efficiency of macrophytes for heavy metals removal from water 

      Materac, Milena (Lodz University of Technology PressWydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
      Nowadays heavy metals pollution has become one of the most serious environmental problems. Advances in science and technology are leading to the degradation and contamination of aquatic environments. Pollution in aquatic ...
    • The theoretical study on the molecular structure and electronic properties of harmane 

      Kowalska, Agnieszka; Stobiecka, Agnieszka (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2007)
      In this study the geometry optimization of harmane using the semi-empirical (AM1, PM3, MNDO,) ab initio HF as well as the B3LYP method was performed. The calculated geometrical parameters of harmane were compared with the ...
    • The thermal scanning fluorescence study on the conformational stability of glucose oxidase (GOD) 

      Kowalska, Agnieszka; Gyugos, Monika; Szego, Dora; Pineda, Adrianna Lopez; Ayala, Diana; Xu, Yuan; Hughes, Nichola; Tito, Antonio; Jabłońska, Joanna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2007)
      In this study, the temperature-induced unfolding process of glucose oxidase (GOD) from Aspergillus niger has been investigated by monitoring fluorescence intensity of FAD, which dissociates from the enzyme during denaturation. ...
    • Typy i struktura białka kolagenowego 

      Banaś, Marta; Pietrucha, Krystyna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2009)
      Kolagen jest najstarszym filogenicznie białkiem. Jego budowa strukturalna i potencjalne możliwości wykorzystania nie zostały do końca wystarczająco poznane. Bardzo dynamiczny rozwój biologii molekularnej i mikrotechnik ...
    • Utilisation of nitrocompounds 

      Madaj, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
      This paper is a review of methods of biological, chemical and physical utilisation of nitrocompounds, extremely toxic xenobiotics that are abundant in the biosphere and are recalcitrant to biodegradation. Due to their ...
    • Utylizacja odpadów przemysłu energetycznego zawierających polichlorowane bifenyle 

      Sobiecka, Elżbieta (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2010)
      W pracy dokonano przeglądu literatury dotyczącej biologicznych, chemicznych i termicznych metod utylizacji polichlorowanych bifenyli, które zostały zakwalifikowane przez Komisję Europejską jako odpady niebezpieczne a tym ...