• polski
    • English
Lodz University of Technology Repository
TUL Repository
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
  • View Item
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antydrobnoustrojowe własności olejków eterycznych Jodły (Abies L.) i Bylicy (Artemisia L.)

Thumbnail
View/Open
Antydrobnoust_Kunicka_Kalemba_2006.pdf (294.7Kb)
Date
2006
Author
Kunicka, Alina
Kalemba, Danuta
Metadata
Show full item record
Abstract
Badano aktywność antydrobnoustrojową 5 olejków eterycznych pochodzących z różnych gatunków jodły: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana i Abies veitcki oraz olejki 3 bylic: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium i Artemisia vulgaris. Zestaw organizmów testowych obejmował bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, drożdże Cancida mycoderma i pleśnie Aspergillus niger. Do badania wykorzystano metodę impedymetryczną, umożliwiającą określenie nie tylko efektu statycznego czy całkowitej inhibicji wzrostu drobnoustrojów, ale również redukcję liczby komórek w warunkach modelowych. Badane olejki jodły i bylicy charakteryzują się wysoką aktywnością w odniesieniu do bakterii Gram+, skutecmie eliminując bakterie S. aureus ze środowiska oraz hamując wzrost bakterii przetrwalnikujących B. subtilis.
 
Activity of 5 essential oils originated from different fir-tree species: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana and Abies veitcki as well as 3 mugwort species: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium and Artemisia vulgaris was tested. The set of tested microorganisms consisted of bacteria Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, yeast Cancida mycoderma and mould Aspergillus niger. An impedimetric method was used in the course of experiment, enabling estimation of both inhibitory and lethal effects altogether with the level of reduction growing microbial cells. The essential oils from fir-tree expressed high activities against Gram-positive bacteria, totally eliminating S. aureus from the environment and inhibiting the growth of endospore-forming B. subtilis.
 
URI
http://hdl.handle.net/11652/3501
Collections
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ) [69]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV