Antydrobnoustrojowe własności olejków eterycznych Jodły (Abies L.) i Bylicy (Artemisia L.)
Abstract
Badano aktywność antydrobnoustrojową 5 olejków eterycznych pochodzących z różnych
gatunków jodły: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana i Abies veitcki
oraz olejki 3 bylic: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium i Artemisia vulgaris. Zestaw
organizmów testowych obejmował bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa,
Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, drożdże Cancida mycoderma i pleśnie Aspergillus niger.
Do badania wykorzystano metodę impedymetryczną, umożliwiającą określenie nie tylko efektu
statycznego czy całkowitej inhibicji wzrostu drobnoustrojów, ale również redukcję liczby komórek
w warunkach modelowych. Badane olejki jodły i bylicy charakteryzują się wysoką aktywnością
w odniesieniu do bakterii Gram+, skutecmie eliminując bakterie S. aureus ze środowiska oraz
hamując wzrost bakterii przetrwalnikujących B. subtilis. Activity of 5 essential oils originated from different fir-tree species: Abies alba, Abies grandisi,
Abies koreana, Abies nordmaniana and Abies veitcki as well as 3 mugwort species: Artemisia
abrotanum, Artemisia absinthium and Artemisia vulgaris was tested. The set of tested
microorganisms consisted of bacteria Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus
aureus, Bacillus subtilis, yeast Cancida mycoderma and mould Aspergillus niger. An
impedimetric method was used in the course of experiment, enabling estimation of both inhibitory
and lethal effects altogether with the level of reduction growing microbial cells. The essential oils
from fir-tree expressed high activities against Gram-positive bacteria, totally eliminating S. aureus
from the environment and inhibiting the growth of endospore-forming B. subtilis.