Mikotoksyny w krajowych surowcach zielarskich
Abstract
Stwierdzono, że w krajowych suszach zielarskich (17 gatunków ziół stanowiących nasiona,
koszyczek, liście, korę, ziele korzeń i kłącze roślin) ilość grzybów strzępkowych wynosiła od 100
jtk*g‾¹ do 10⁵ jtk*‾¹. Dominującą grupę grzybów wyizolowanych z ziół stanowiły pleśnie
z rodzaju Aspergillus i Penicillium. W suszach poziom aflatoksyny B1 kształtował się na poziomie
od 0,39 μg*kg‾¹ do 307,37 μg*k‾¹, a ochratoksyny A od 1,13 μg*kg‾¹ do 816,28 μg*k‾¹⁵. Poziom
zanieczyszczenia suszy ziołowych toksynami nie był zależny od stopnia skażenia materiału
roślinnego grzybami strzępkowymi. Był cechą indywidualną dla każdego rodzaju surowca
ziołowego, niezależną od części rośliny. Polish herbal raw materials (17 species of herbs determine of Semen, Anthodium, Folium, Cortex,
Radix, Rhizoma and Herba) were contaminated by moulds in the level from 100 jtk*g‾¹ to 10⁵
jtk*g‾¹. In herbs dominated fungi in Aspergillus and Penicillium genus. The aflatoxin B1 level was
determinated from 0,39 μg*kg‾¹ to 307,37 μg*kg‾¹, quantity of ochratoxin A identificated from
1,13 μg*kg‾¹ to 816,28 μg*kg‾¹⁵. The level of contamination micotoxins in herbs did not depend on
quantity moulds in herbs. It was individual character of herbat materials, independed on part of
plant.