Grzyby strzępkowe w procesie biodeterioracji wyrobów papierniczych
Abstract
Przebadano 27 szczepów grzybów strzępkowych wyizolowanych z różnych obiektów muzealnych
pod kątem uzdolnień celulolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Materiały badane
pochodziły z muzeum w Chicago, Łodzi oraz Paryża. Większość wyizolowanych grzybów
strzępkowych ( 100-90%) charakteryzowało się uzdolnieniami celulolitycznymi, natomiast
uzdolnienia lipolityczne (21-60%) szczepów w zależności od badanego muzeum. Wśród badanych
grzybów nie stwierdzono uzdolnień proteolitycznych. Aktywność celulolityczna badanych
szczepów była wyższa od lipolitycznej. Dla 88% szczepów współczynnik aktywności
celulolitycznej Q był w zakresie 1,5 - 4,0, natomiast dla większości szczepów współczynnik
aktywności lipolitycznej była niższy od 1,6. The celulolytic, proteolytic and lipolytic activity of 35 strains of moulds from various museum
objects was investigated. Tested materials carne from Museum in Chicago, Lodz and Paris. The
majority of moulds ( 100-90%) the celulolytic activity were characterised and (21-60%) of moulds
had the celulolitic activity. The proteolytic activity among the tested moulds wasn't found. The
activity celulolytic of investigated strains was higher than the lipolytic activity. For 88% of moulds
the celulolytic activity Q was in level 1,5 - 4,0, while for majority strains the lipolytic acitivity
was lower than 1,6.