Inaktywacja bakterii patogennych w procesach stabilizacji osadów ściekowych
Abstract
Przeprowadzono badania porównawcze trzech metod stabilizacji osadów ściekowych pod kątem
likwidacji mikroorganizmów patogennych. Najskuteczniejszym sposobem higienizacji okazała się
termofilna stabilizacja tlenowa, podczas której już po 12 godzinach procesu w temperaturze 53°C
nie wyizolowano w osadach bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Całkowitą inaktywację
Salmonella sp. oraz redukcję bakterii z grupy coli o średnio 5 rzędów wielkości stwierdzono w
procesie chemicznej stabilizacji osadów z zastosowaniem tlenku wapnia. Natomiast mezofilna
fermentacja beztlenowa okazała się mało efektywną metodą higienizacji, jako że dopiero po 30
dobach procesu statycznego w osadach nie wyizolowano bakterii Salmonella sp., a po 40 dobach
pozostałych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. A comparison of three methods of biological sludge stabilization in respect of pathogen
inactivation effectiveness was undertaken. Aerobic thermophilic digestion turned out to be the
most effective way of sludge hygienization, since at the temperature of 53°C, after 6 hours of
stabilization no Salmonella sp. in sludge was detected, and after the following 6 hours coliforms
were totally destroyed. Lime stabilization with CaO as a chemical agent provided a complete
Salmonella sp. inactivation and coliform reduction by around 5 orders of magnitude. The
anaerobie mezophilic digestion seemed therefore to be poorly effective in reference to the sludge
hygienization. In a batch experiment only after 30 days of anaerobie digestion the sludge was free
form Salmonella sp. whereas after 40 days the other Enterobacteriaceae counts were not detected.