Zastosowanie metody impedymetrycznej do oceny aktywności biologicznej olejków eterycznych
Date
2003Author
Wieczorkiewicz-Górnik, M.
Kusewicz, D.
Gertrudziak, L.
Metadata
Show full item recordAbstract
Ocenę aktywności biologicznej olejków eterycznych przeprowadzono metodą impedymetryczną
przy użyciu Bactometru M64 firmy bioMćrieux. Jako hodowle testowe stosowano mikroorganizmy
wyizolowane z wyrobów kosmetycznych i żywności: bakterie gramdodatnie
Staphylococcus epidermidis, bakterie gramujemne Pseudomonas fluorescens oraz pleśń
Penicillium expansum. Zastosowano olejek rozmarynowy i lawendowy firmy Pollena-Aroma,
odpowiadający normom ISO. W metodzie impedymetrycznej miernikiem ilości drobnoustrojów
jest czas detekcji. Wyznaczono korelację pomiędzy czasem detekcji a liczbą komórek
mikroorganizmów określoną metodą płytkową. Współczynniki korelacji były wysokie i wynosiły
dla P. fluorescens 0,98, dla S. epidermidis ± 0,99, zaś dla P. expansum ± 1,00. Aktywność
biologiczną badanych olejków oceniono poprzez wyznaczanie minimalnego stężenia hamującego
wzrost mikroorganizmów (MIC). Stwierdzono, że wrażliwe na działanie badanych olejków były
bakterie S. epidermidis, a oporne bakterie gramujemne P. fluorescens. Silniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe
wykazywał olejek rozmarynowy. Całkowicie hamował wzrost bakterii S. epidermidis
przy stężeniu O, 13 μl/ml, pleśni P. expansum - 4 μl/ml, a bakterii gramujemnych - 6 μl/ml. The evaluation of the biological activity of essential oils was executed by impedance method using
Bactometer M64 from bioMerieux company. As test cultures were used microorganisms which
isolated from cosmetic and food products: the Gram-positive bacteria Stap/zylococcus epidermidis,
the Gram-negative bacteria Pseudomonas fluorescens and the mould Penicillium expansum. lt was
used rosemary oil and lavender oil from Pollena-Aroma company, according to ISO standards. A
measure of amount of microorganisms in impedance method is a detection time. It was estimated
the correlation coefficients between detection time and number of microorganisms determining a
plate method. The correlation coefficients were high: r = 0,98 for P. fluorescens, r = ± 0,99 for S.
epidermidis and r = ± 1,00 for P. expansum. The antimicrobial properties of essential oils
determining the minimal inhibitory concentration the growth of the microorganisms (MIC) was
evalueted. It was found that Gram-positive bacteria S. epidermidis was more sensitive to the action
of the investigated oils and Gram-negative bacteria P. fluorescens was mare resistant. The
antimicrobial activity of rosemary oil was stronger than lavender oil. Rosemary oil inhibited
entirely growth of S. epidermidis at the concentration 0,13 μl/ml, the mould P. expansum at 4
μl/ml and P. fluorescens at 6 μl/ml.