Charakterystyka drobnoustrojów aktywnych w procesie degradacji folii PE modyfikowanej skrobią
Date
2003Author
Stobińska, H.
Żakowska, Z.
Goździecki, T.
Ratajska, M.
Jeziórska, R.
Metadata
Show full item recordAbstract
Scharakteryzowano uzdolnienia amy]olityczne i celulolityczne bakterii Bacillus firmus
i B.coagulans, promieniowców Streptomyces sp. i Streptomyces roseochromogenes oraz grzybów
pleśniowych Aspergillus niger i A. oryzae, przeznaczonych do utworzenia zespołu szczepów
degradujących folie PE modyfikowane skrobią. Oceniono wzrost szczepów na folii PE
modyfikowanej skrobią ziemniaczaną utlenioną oraz skrobią kukurydzianą po 6 i 16 miesiącach
procesu biodegradacji. Stwierdzono najlepszy rozwój drobnoustrojów na folii PE zawierającej
30% skrobi ziemniaczanej utlenionej oraz deformację i ubytki ziaren skrobi. The object of investigations were the strains of the bacteria Bacillus, Streptomyces and filamentous
fungi belong to Aspergillus genera. Their amylolytic and cellulolytic properties were estimated.
The strains grew better on the film surface modified with oxydated potato starch then corn starch.
The large the quantity of modified starch added, the bigger growth of microorganisms. After 16
months of biodegradation strong adhesion of microorganisms on the film surface and morfological
changes of the starch grains were observed.