Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności
Date
2010Author
Łodyga-Chruścińska, Elżbieta
Turek, Monika
Bryszewska, Małgorzata
Jabłońska, Joanna
Mańkowska, Dorota
Sykuła-Zając, Anna
Wajs, Anna
Metadata
Show full item recordAbstract
Skrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału
Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów,
a także Uczelni Rolniczych.
Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi metodami
wykrywania wybranych związków, metali oraz ich oznaczania w produktach
spożywczych.
W skrypcie opisany został proces mineralizacji próbek środowiskowych.
W części eksperymentalnej ćwiczenia laboratoryjne są poprzedzone materiałem
teoretycznym, który ma za zadanie ułatwić studentom zrozumienie wykonywanego
oznaczenia oraz pracę w laboratorium.
Końcowy rozdział zawiera zaproponowane przez Autorów pytania kontrolne
mające na celu utrwalenie materiału zawartego w skrypcie.