• polski
    • English
Lodz University of Technology Repository
TUL Repository
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Artykuły (WBiNoŻ)
  • View Item
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Artykuły (WBiNoŻ)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of nickel in tea by using dimethylglyoxime method

Thumbnail
View/Open
Determination_of_nickel_Sykula_2010.pdf (195.7Kb)
Date
2010
Author
Sykuła, Anna
Turek, Monika
Mohit, Philip Mathew
Patai, Ferenc
Horvat, Martina
Jabłońska, Joanna
Metadata
Show full item record
Abstract
Tea is one of the most popular beverages in the world. Recent studies have shown that it contains concentrations of heavy metals such as nickel. Heavy metals are known to be toxic and there have been many studies on their toxicity such as lead and cadmium, however researchers are now starting to explore the nature of the toxicity of nickel. A common and well-known method of spectrophotometric determination of nickel by dimethylglyoxime reagent was used. The presented paper, due to the increasing concerns surrounding the harmful effects of nickel compounds, aims at testing and demonstration of the effectiveness of the mentioned method.
 
Herbata jest jedną z najbardziej popularnych używek na świecie. Metale ciężkie, na przykład takie jak kadm i ołów znane są jako substancje toksyczne. Wiele badań potwierdza ich toksyczność. Ostatnie badania pokazują, że herbata zawiera również śladowe ilości niklu. Obecnie, naukowcy poszerzają wiedzę na temat jego szkodliwości. W omawianej pracy, w celu oznaczenia zawartości niklu w herbacie, zastosowano prostą i dobrze znaną spektrofotometryczną metodę z użyciem dimetyglioksymu. Celem niniejszej pracy ze względu na zwiększone zainteresowanie szkodliwymi wpływami związków niklu na organizmy żywe, było sprawdzenie i przedstawienie efektywności wyżej wymienionej metody.
 
URI
http://hdl.handle.net/11652/255
Collections
  • Artykuły (WBiNoŻ) [143]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV