Show simple item record

dc.contributor.authorPytasz, Urszula
dc.contributor.authorLeszczyńska, Joanna
dc.contributor.authorPrzysławski, Juliusz
dc.contributor.authorSzałapska, Małgorzata
dc.contributor.authorLewiński, Andrzej
dc.date.accessioned2015-06-03T11:11:19Z
dc.date.available2015-06-03T11:11:19Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2010 z.74 s.13-27 streszcz.
dc.identifier.issn1509-7013
dc.identifier.other0000030615
dc.identifier.otherW serii gł. nr 1081.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11652/254
dc.description.abstractData of an evaluation of daily alimentary rations in 49 children, aged between 1 and 3 years, with food allergy and in children with both allergy and food intolerance, was compared with 25 healthy controls. Thai evaluation revealed too many restrictions in product selection for dietary consumption on one hand, without simultaneous correction of dietary levels of necessary elements on the other. The highest abnormalities in the consumption of nutrients were observed in the strictly limited diet of children with allergy and food intolerance, resulting from constant consideration of possible atopic symptoms, feared to occur, when the range of consumed products was in any way extended. The examined elimination diets have been poorly balanced, considering the energetic values, the contents of proteins, fat, carbohydrates, vitamins and microelements.en_EN
dc.description.abstractDokonano porównania pomiędzy racjami pokarmowymi spożywanymi przez 49 dzieci w wieku 1-3, cierpiące na alergię pokarmową oraz przez dzieci zarówno cierpiące na alergię, jak i nietolerancję pokarmową z 25 próbami kontrolnymi. Ocena wyników pozwoliła stwierdzić zbyt dużą ilość restrykcji w doborze produktów do konsumpcji oraz wskazała na problem braku jednoczesnej korekty poziomu niezbędnych pierwiastków w diecie. Najwyższe odchylenia od normy w konsumpcji składników odżywczych zaobserwowano w ściśle limitowanej diecie dzieci z alergią i nietolerancją pokarmową, co tłumaczyć można ciągłą obawą o możliwe wystąpienie atopowych objawów w konsekwencji spożycia jakichkolwiek produktów spoza dozwolonych w diecie. Badane diety eliminacyjne były źle zrównoważone w kwestii wartości energetycznej, zawartości białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i mikroelementów.pl_PL
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isopl
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.publisherLodz University of Technology. Pressen_EN
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.subjectalergia pokarmowapl_PL
dc.subjectnietolerancja pokarmowapl_PL
dc.subjectdietapl_PL
dc.subjectobjawy atopowepl_PL
dc.titleEvaluation of elimination diets, applied in allergy and food intolerance treatment in childrenen_EN
dc.title.alternativeWartość odżywcza diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu dzieci z alergią i nietolerancją pokarmowąpl_PL
dc.typeArticleen_EN
dc.typeArtykułpl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record