• polski
    • English
Lodz University of Technology Repository
TUL Repository
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Artykuły (WBiNoŻ)
  • View Item
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Artykuły (WBiNoŻ)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of elimination diets, applied in allergy and food intolerance treatment in children

Thumbnail
View/Open
Evaluation_of_elimination_Pytasz_2010.pdf (896.7Kb)
Date
2010
Author
Pytasz, Urszula
Leszczyńska, Joanna
Przysławski, Juliusz
Szałapska, Małgorzata
Lewiński, Andrzej
Metadata
Show full item record
Abstract
Data of an evaluation of daily alimentary rations in 49 children, aged between 1 and 3 years, with food allergy and in children with both allergy and food intolerance, was compared with 25 healthy controls. Thai evaluation revealed too many restrictions in product selection for dietary consumption on one hand, without simultaneous correction of dietary levels of necessary elements on the other. The highest abnormalities in the consumption of nutrients were observed in the strictly limited diet of children with allergy and food intolerance, resulting from constant consideration of possible atopic symptoms, feared to occur, when the range of consumed products was in any way extended. The examined elimination diets have been poorly balanced, considering the energetic values, the contents of proteins, fat, carbohydrates, vitamins and microelements.
 
Dokonano porównania pomiędzy racjami pokarmowymi spożywanymi przez 49 dzieci w wieku 1-3, cierpiące na alergię pokarmową oraz przez dzieci zarówno cierpiące na alergię, jak i nietolerancję pokarmową z 25 próbami kontrolnymi. Ocena wyników pozwoliła stwierdzić zbyt dużą ilość restrykcji w doborze produktów do konsumpcji oraz wskazała na problem braku jednoczesnej korekty poziomu niezbędnych pierwiastków w diecie. Najwyższe odchylenia od normy w konsumpcji składników odżywczych zaobserwowano w ściśle limitowanej diecie dzieci z alergią i nietolerancją pokarmową, co tłumaczyć można ciągłą obawą o możliwe wystąpienie atopowych objawów w konsekwencji spożycia jakichkolwiek produktów spoza dozwolonych w diecie. Badane diety eliminacyjne były źle zrównoważone w kwestii wartości energetycznej, zawartości białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i mikroelementów.
 
URI
http://hdl.handle.net/11652/254
Collections
  • Artykuły (WBiNoŻ) [143]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV