4-furanyl and 4-thiophenylbutan-2-one oximes
Date
2007Author
Bonikowski, Radosław
Balawejder, Maciej
Sikora, Magdalena
Kula, Józef
Metadata
Show full item recordAbstract
Oximes of 4-(furan-2-yl)butan-2-one, 4-(furan-3-yl)butan-2-one, 4-(5-methylfuran-2-yl)butan-2-one, 4-(thiophen-2-yl)butan-2-one, 4-(5-methylthiophen-2-yl)butan-2-one and 4-(3-methyl-thiophen-2-yl)butan-2-one have been synthesized. The sensory analysis revealed interesting and complex properties of methyl furan derivative: green, weed-like, similar to herb and flower of nettle. Replacement of oxygen atom by sulfur one in the aromatic ring resulted in creation of smell associated with food. W artykule opisano syntezę, charakterystykę spektralną oraz zapachową oksymów 4-(furan-2-ylo)butan-2-onu, 4-(furan-3-ylo)butan-2-onu, 4-(5-metylofuran-2-ylo) butan-2-onu, 4-(tiofen-2-ylo)butan-2-onu, 4-(5-metylotiofen-2-ylo)butan-2-onu oraz 4-(3-metylotiofen-2-ylo)butan-2-onu. Pochodne metylofuranowe okazały się interesujące pod względem zapachowym. Ich zapach można opisać jako: zielony, podobny do ziela i kwiatu pokrzywy. Zastąpienie atomu tlenu, atomem siarki w pierścieniu aromatycznym skutkowało otrzymaniem związków charakteryzujących się zapachem związanym z żywnością.
Collections
- Artykuły (WBiNoŻ) [169]