Show simple item record

dc.contributor.authorKasieczka, Władysław
dc.date.accessioned2019-03-01T10:39:57Z
dc.date.available2019-03-01T10:39:57Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.citationKasieczka W., Analiza metod wyznaczania czasu zamrażania. W: Termodynamika w nauce i gospodarce. T. 1, Gnutka Z. (red.), Gajewski W. (red.), Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2008, s. 489-498, ISBN 978-83-7493-406-0.
dc.identifier.isbn978-83-7493-406-0
dc.identifier.otherid skryba-crisppl_PL
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11652/2111
dc.description.abstractWyznaczono doświadczalnie i analitycznie czas zamrażania produktów spożywczych o kształtach zbliżonych do kuli, walca i prostopadłościanu. Proces zamrażania przeprowadzono przy trzech różnych temperaturach: -23 °C, -6 °C, -2,5 °C, w tych samych warunkach fizycznych. Uzyskane wyniki porównano z wynikami uzyskanymi na podstawie wzorów zamieszczonych w literaturze fachowej, zaproponowanych przez ekspertów badających czas zamrażania produktów spożywczych. Zostały wyznaczone doświadczalne krzywe zamrażania produktów spożywczych takich jak: marchew, cebula, ziemniak, pomidor, ogórek oraz używany w badaniach odpowiednik chudej wołowiny. Na ich podstawie możliwe było wyznaczenie czasu zamrażania każdego produktu. Wyniki pomiarów oraz wyciągnięte wnioski przedstawiono w tej pracy.pl_PL
dc.description.abstractIn the paper the problem of estimating the freezing time of food products is presented. Analytical and empirical solutions, covered in the literature, of cooling and freezing are included in the work. Usefulness of the methods included in the paper was checked by comparing solutions of theoretical equations with real values. The research of freezing time of some chosen food products was also carried in order to verify theoretical solutions obtained on the basis of the bibliography. Experimentally obtained freezing curves of carrot, oni on, po tato, tomato, cucumber are depicted in the work. On the basis of these curves it was possible to calculate freezing time for each product. The results of the measurements together with conclusions are presented.en_EN
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherOficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiejpl_PL
dc.relation.ispartofGnutka Z. (red.), Gajewski W. (red.), Termodynamika w nauce i gospodarce. T. 1, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2008, ISBN 978-83-7493-406-0.
dc.subjectzmrażaniepl_PL
dc.subjectczas zamrażaniapl_PL
dc.subjectmetody wyznaczania czasu zamrażaniapl_PL
dc.subjectwymiana ciepłapl_PL
dc.subjectcrustingen_EN
dc.subjectfreezing timeen_EN
dc.subjectmethods for determining the freezing timeen_EN
dc.subjectheat exchangeen_EN
dc.titleAnaliza metod wyznaczania czasu zamrażaniapl_PL
dc.title.alternativeAnalysis of freezing time calculation methodsen_EN
dc.typeRozdział książkipl_PL
dc.typeChapter of the booken_EN


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record