Najcenniejsze olejki eteryczne
Abstract
Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych
wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają
od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny
i fenylopropany.
Cechą charakterystyczną olejków eterycznych jest intensywny zapach
i wielokierunkowa aktywność biologiczna. Znajdują zastosowanie jako naturalne
substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach
spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych.
Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejk:odajnych
gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków
eterycznych, jednak tylko kilkadziesiąt z nich ma większe znaczenie
użytkowe.
Książka opisuje w obszerny sposób 25 najważniejszych olejków eterycznych.
Podaje charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób
pozyskiwania olejków i ich parametry fizykochemiczne. Przedstawia szczegółowy
skład chemiczny olejków z uwzględnieniem miejsca pochodzenia
i chemotypu. Opisuje ich właściwości zapachowe i terapeutyczne oraz wykorzystanie
w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-
kosmetycznym i spożywczym.
Przeznaczona jest dla studentów wydziałów chemicznych, medycznych,
farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem minteresowania jest fitochemia
i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych
ziołolecznictwem i aromaterapią.
Monografia powstała na podstawie serii artykułów publikowanych
w kwartalniku ,,Aromaterapia" w latach 1995-2002. Starsze artykuły zostały
przeredagowane i uaktualnione, a forma ujednolicona.
Dziękujemy Pani dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej
kwartalnika ,,Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.