Recent Submissions

  • XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu - materiały konferencji naukowej - komunikaty 

    Oracz, Joanna; Grzelczyk, Joanna; Klewicki, Robert; Żyżelewicz, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2019)
  • XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu 

    Bartodziejska, B.; Bogucki, M.; Chachuła, G.; Chlebicz, A.; Chmiela, M.; Gajda, E.; Gajewska, M.; Harasimiuk, W.; Kaczmarska, M.; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kopczyńska, K.; Kowalska, G.; Kowalski, R.; Koziołkiewicz, M.; Król, K.; Królasik, J.; Kunicka-Styczyńska, A.; Latoch, A.; Łosiewicz, A.; Madaj, M.; Markowska, J.; Matusiak, A.; Mazurek, A.; Stasiak, D.; Misztal, K.; Nowak, A.; Oracz, J.; Pankiewicz, U.; Paziak-Domańska, B.; Plucińska, A.; Polak, E.; Ponder, A.; Sadłowska, K.; Sikorska, A.; Sujka, M.; Szosland-Fałtyn, A.; Śliżewska, K.; Tyfa, A.; Wieczorek, J.; Włodarczyk-Stasiak, M.; Wojciechowska, A.; Wrześniewska-Wal, I.; Wyka, K.; Żyżelewicz, D. (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2019)
    Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (KNoŻiŻ PAN) są organizowane przez krajowe ośrodki akademickie związane z naukami o żywności i żywieniu w dwuletnich cyklach. Sesje te stanowią ...
  • Zasady bezpieczeństwa na terenie skażonym promieniotwórczo 

    Sperling, Dagmara; Miśkiewicz, Marcin (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
  • Potencjał tkwiący w saponinach 

    Olczak, Aleksandra (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
    Ze względu na swoje silne właściwości pieniące, dawniej saponiny były używane jako naturalne detergenty pochodzenia roślinnego. Najczęściej wykorzystywana była mydlnica lekarska (Saponariaofficinalis), która swą nazwę ...
  • Dodatki do żywności a ogólnie pojęte bezpieczeństwo 

    Drożdżewski, Mateusz (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
    W artykule zostały opisane dodatki do żywności oraz ich podział ze względu na zastosowanie technologiczne. Ponadto, zostaną omówione aspekty związane z niebezpieczeństwem stosowania wybranych dodatków do żywności. Do ...