Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym.
Date
2016Author
Lodz University of Technology. Faculty of Organization and Management.
Politechnika Łódzka. Wydział Organizacji i Zarządzania.
Metadata
Show full item recordAbstract
Oddajemy w Państwa ręce monografię naukową, która jest owocem Międzynarodowej
Konferencji Zarządzania Produkcją i Opakowań (ICPM-PP2016),
pod tytułem „Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym”.
Problematykę przedstawioną w monografii charakteryzuje powszechność
i aktualność tematu, podyktowana dużym zainteresowaniem społeczeństwa oraz
zmieniającymi się uwarunkowaniami, w tym trendami czy normatywami prawnymi.
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności to także obszar obarczony wieloma
barierami funkcjonowania, między innymi możliwością odtworzenia
historii wyrobu żywnościowego czy procesem fałszowania żywności. Żywność
to bardzo odpowiedzialny przedmiot działalności dla wszystkich uczestników
łańcucha żywnościowego, poczynając od producentów pierwotnych, a kończąc
na sprzedawcy wyrobu konsumentowi. O ważności tematu zarządzania bezpieczeństwem
żywności świadczyć może chociażby coraz więcej standardów opracowywanych
w odniesieniu do tego tematu w skali międzynarodowej. Proces
globalizacji wymusza standaryzację działań w zakresie na przykład transportu
czy magazynowania żywności, która w połączeniu ze społeczną odpowiedzialnością
zapewnia społeczeństwu bezpieczne wyroby żywnościowe.