Recent Submissions

  • Karbaminian etylu i jego prekursory w spirytusach owocowych 

    Balcerek, Maria (Lodz University of Technology PressWydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
    Karbaminian etylu (EC), zwany uretanem, jest związkiem niepożądanym w produktach spożywczych i napojach alkoholowych, ze względu na prawdopodobnie kancerogenny wpływ na zdrowie człowieka (IARC, 2007). Ryzyko występowania ...
  • Grzyby strzępkowe zasiedlające materiały budowlane. Wzrost oraz produkcja mikotoksyn i alergenów. 

    Gutarowska, Beata (Lodz University of Technology PressWydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
    Grzyby strzępkowe występują powszechnie, a ich aktywny rozwój obserwuje się miedzy innymi na przegrodach budowlanych w pomieszczeniach mieszkalnych pod warunkiem odpowiednio wysokiej wilgotności. Znane są ich właściwości ...