Analiza zmian w wymaganiach normy PN-EN ISO 9001:2009 pod kątem zintegrowania z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności według PN-EN ISO 22000:2006 –studium przypadku
Abstract
W artykule zostaną omówione kluczowe zmiany w ISO 9001, jakie
przyniosła nowelizacja z 2015 roku. Zaprezentowana zostanie nowa formuła
systemu zarządzania jakością, ze szczególnym uwzględnieniem nowo
wprowadzonych wymagań. Zarysowane zostaną wymagania standardu zarządzania
bezpieczeństwem żywności. W części praktycznej zostanie dokonana
próba implementacji tych dwóch standardów zarządzania na
przykładzie przedsiębiorstwa funkcjonującego w branży spożywczej. Artykuł
ma pomóc naczelnemu kierownictwu organizacji w łańcuchu żywnościowym
w odpowiedzi na pytanie, czy nowe wydanie standardu ISO 9001
jest możliwe do zaimplementowania do funkcjonującego systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności oraz jakie wymierne korzyści może nieść ta
zmiana dla firm. This article will discuss key changes in ISO 9001 brought about by the
amendment of 2015 years. It will be presented a new formula of a quality management
system, with a particular focus on newly introduced requirements.
Sketched will be requirements for food safety management standard. In the practical
part, an attempt will be made to implement these two management standards
on the example of companies operating in the food industry. Article is designed
to help senior management organization in the food chain in response to the
question whether the new edition of ISO 9001 standard, it is possible to implement
a functioning system of food safety management and what tangible benefits
can bring this change for companies.
Collections
- Artykuły (WZiIP) [195]