Sposoby zabezpieczania dokumentów - Khadzhynova, Svitlana; Jakucewicz, Stefan (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2015)
W książce przedstawiono całą gamę technik zabezpieczania druków: w papierze, w farbie, rysunkowe, optyczne, biometryczne, w procesie drukowania itp. Opisano także procedury sprawdzania autentyczności dokumentów. Tekst ilustrują liczne makro- i mikroskopowe fotografie. (Źródło : Zakład Technologii Poligraficznych, Politechnika Warszawska ; http://ip.hoff.pl/content/view/612/307/)
Keywords: techniki zabezpieczania dokumentów; sprawdzanie autentyczności dokumentów; security prints; checking the authenticity of documents; znaczniki barwne papieru; broki; Xerox special imaging technologies for secure printing; holograms