Stateczność konstrukcji bryłowo-powłokowej. - Chudzik, Agnieszka (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2012)
W artykule przedstawiono analizę numeryczną złożonej konstrukcji bryłowo-powłokowej. Obliczenia przeprowadzono na przykładzie wymiennika ciepła. Występujące podczas obliczeń przy projektowaniu zagadnienia nieliniowe, w których uwzględnia się np.: niedoskonałości kształtu, złożone obciążenia, niesprężyste własności materiału zastosowanego w konstrukcji powodują poważne trudności. Różnice temperatur w jakich pracują wymienniki ciepła mogą spowodować dużą różnicę przemieszczeń cieplnych. Przemieszczenia te mogą stać się powodem dużych naprężeń i odkształceń w rurkach, płaszczu i dnach sitowych. W liniowej i nieliniowej analizie konstrukcji szczególne miejsce zajmuje stateczność. Obliczenia przeprowadzono metodą elementów skończonych.

The paper presents the numerical analysis of the solid-shell complex. The calculations were done on the example of the heat exchanger. Occurring in the calculations in the design of nonlinear problems, which included eg. imperfections in shape, complex load, inelastic material properties used in the construction is causing serious problems. Temperature differences in heat exchangers which work can cause a large difference of thermal displacement. These displacements can give rise to large stresses and strains in a tube, jacket of construction and perforated plates. Stability has a special place in the linear and nonlinear analysis of structures. Calculations were done using finite element method
Keywords: analiza numeryczna; konstrukcja bryłowo-powłokowa; wymiennik ciepła; zagadnienie nieliniowe; przemieszczenie cieplne; odkształcenia; dna sitowe|\liniowa analiza konstrukcji; stateczność; metoda elementów skończonych