Libiszewska, Kinga2015-06-032015-06-032011Biotechnology and Food Science, 2011 Vol.75 nr 2 s.45-53 sum.2084-01360000035867Kontynuacja Zeszytów Naukowych Politechniki Łódzkiej, serii Chemia Spożywcza i Biotechnologia.http://hdl.handle.net/11652/267Wśród produktów naturalnych aktywnych biologicznie licznie reprezentowane są laktony. Cząsteczki te wykazują niezwykłe zróżnicowanie budowy - od pierścieni 4-6 członowych do struktur makrocyklicznych i szerokie spektrum aktywności. Niniejszy przegląd literatury prezentujący różnorodną aktywność biologiczną laktonów obejmuje głównie publikacje, które ukazały się w ciągu ostatnich pięciu lat.Among natural, biologically active products, numerous lactones can be found. These molecules exhibit highly diversified structures-starting from 4-6 membered rings, up to macrocyclic structures, and show a wide spectrum of activities. This review covers mainly publications from the last five years and presents different bioactivities of lactones.application/pdfpllaktonaktywność biologicznawłaściwości przeciwnowotworoweLaktony jako związki biologicznie czynneLactones as biologically activa compoundsArticle