Profesor Tadeusz Paryjczak (1932 –2019) - Witońska, Izabela (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
30 października 2019 roku Senat Politechniki Łódzkiej podjął Uchwałę o nadaniu auli mieszczącej się w gmachu konferencyjno-dydaktycznym Alchemium Wydziału Chemicznego imienia prof. Tadeusza Paryjczaka. Jest to wyraz uznania dla wybitnych zasług Profesora, którego społeczność akademicka uczelni pożegnała w minionym roku. Prof. Tadeusz Paryjczak całe życie zawodowe związał z Wydziałem Chemicznym, którym kierował przez kilkanaście lat. Stworzył wiodący w kraju i poza granicami kierunek badawczy adsorpcji i katalizy. Został uhonorowany godnością doktora honoris causa przez Politechnikę Łódzką oraz Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny.
Witońska, Izabela : Wydział Chemiczny - Politechnika Łódzka
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej nr 151, marzec 2020
Keywords: Paryjczak, Tadeusz; Politechnika Łódzka Wydział Chemiczny; wspomnienia o profesorze; memories of the professor; Lodz University of Technology Faculty of Chemistry