Baza na Księżycu - Chojnacka, Ewa (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021)
Aleksandra Wilczyńska studiuje na Politechnice Łódzkiej, ale myślami często przebywa w kosmosie. Od dawna pasjonuje ją badanie tego, jak może toczyć się życie na Księżycu i planetach Układu Słonecznego. Należy do zespołu Innspace, który tworzą studenci i absolwenci z różnych polskich uczelni. Ich projekty znajdują uznanie jury międzynarodowych konkursów, ostatnio w USA. Drużyna za pomocą druku 3D wykonała projekt bazy na Księżycu, w którym kluczową rolę w podtrzymywaniu życia odgrywają algi.
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej, nr 156, Czerwiec 2021