Zintegrowany system energii odnawialnej dla potrzeb budownictwa ekologicznego - Heim, Dariusz (Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej ; Częstochowa, 2004)
Omówiono zintegrowany system do produkcji energii elektrycznej z dwóch różnych źródeł odnawialnych: słońca i wiatru. Pozwala on w sposób zamienny wykorzystywać оbа rodzaje energii w zależności od chwilowego zapotrzebowania oraz warunków atmosferycznych. Jest on dzięki temu bardziej stabilny, znacznie mniej podatny na zmienne parametry klimatu zewnętrznego.
Keywords: energia odnawialna; budownictwo ekologiczne; produkcja energii elektrycznej; produkcja energii ze źródeł odnawialnych; renewable energy; ecological construction; electricity production; production of energy from renewable sources