Turek, MonikaSykuła, AnnaJabłońska, AnetaPilo, Maria ItriaNoce, AntoniaSpanu, Francesco2015-06-032015-06-032009Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2009 z.73 s.25-32 streszcz.1509-7013P-37820000026276W serii gł. nr 1058http://hdl.handle.net/11652/246Tematyka tej pracy koncentruje się głównie na właściwościach fizyko-chemicznych chromu, toksyczności oraz jego zawartości w kakao. Została opisana również krótka historia odkrycia ziaren kakao i ich właściwości. Wykonano również oznaczanie chromu w spożywczych produktach kakaowych za pomocą spektroskopii UV-VIS metodą z difenylokarbazydem (DFK). Przeprowadzono pomiar 14 różnych próbek kakao, które wcześniej poddano mineralizacji.This paper is mainly focused on the chromium content in the cocoa drinks. Physical and chemical properties of chromium and its toxicity has been reported. Furthermore the history of the discovery of cocoa beans and the applications of cocoa beans has been briefly described. The measurements of 14 mineralized samples of cocoa were performed. Moreover determining chromium in cocoa using a UV-Vis spectrophotometry with diphenylcarbazide (DFK).application/pdfplchromwłaściwośći fizyko-chemiczne chromuspektroskopia UV-ViskakaoDetermination of chromium in cocoa productsOznaczenie chromu w próbkach kakaoArticle