Nowy system, nowy katalog, nowe wyzwania. - Szczepaniak, Jolanta (Politechnika Łódzka, 2012)
W 2011 r. w Bibliotece PŁ nastąpiła gruntowna reorganizacja, dzięki której użytkownicy uzyskali wolny dostęp do całości drukowanych zbiorów. W 2012 r. zmieniono system biblioteczny, obecnie wykorzystywane jest oprogramowanie firmy SirsiDynix o nazwie Symphony. Dla użytkowników zmiana ta jest zauważalna przede wszystkim pod postacią nowego katalogu, o zupełnie innym interfejsie, który, po bliższym poznaniu, nie powinien sprawiać większych problemów.