Pompy spełniające specjalne wymagania ruchowe - Błaszczyk, Andrzej (Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2011)
Problem dostosowania pomp do warunków eksploatacyjnych oraz problem ich sprawności ma szczególne znaczenie ze względu na szerokie i ró norodne zastosowanie tego typu maszyn, a w rezultacie du e zaanga owanie energii wykorzystywanej do ich nap du. Tematem monografii s pompy spełniaj ce specjalne wymagania ruchowe, czyli pompy przeznaczone do współpracy z instalacj (układem pompowym) o zmiennej charakterystyce oporu hydraulicznego przy tej samej charakterystyce przepływu pompy.
Keywords: pompy; hydrodynamika; opór hydrauliczny; przepływ pompy; układ pompowy