Modelowanie mikrogeometrii powierzchni polerowanej stopu magnezu. - Gołąbczak, Andrzej; Konstantynowicz, Andrzej; Gołąbczak, Marcin (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2014)
W artykule przedstawiono nowe podejście do modelowania matematycznego mikrostruktury powierzchni po obróbce polerowania. Istota proponowanej metody polega na generowaniu powierzchni z jednoznacznie określonych analitycznie brył w postaci stożków kołowych i eliptycznych, o rozwarciu zależnym od modelowanej powierzchni. Losowość jest wprowadzona do modelu poprzez generowania wysokości i rozkładu stożków na powierzchni według odpowiednich rozkładów prawdopodobieństwa. Przeprowadzono rekonstrukcję morfologii polerowanej powierzchni stopu magnezu, w oparciu o przeliczalny zbiór próbek profilu powierzchni z badania mikroskopem AFM. Uzyskano bardzo dobrą zgodność parametrów statystycznych i morfologii powierzchni modelowanej i rzeczywistej.

In the paper we have presented a new attitude to the mathematical modelling of the microstructure of the machined light alloy after polishing. The essential of method relay upon surface generation consisted of sides of the explicitly analytical solids as circular and elliptic cones with aperture dependent on modelled real surface. Randomness has been introduced by means of generation of the cones spread over surface as well as their height, accordingly proper probability distributions. The reconstruction of an experimental polished surface has been carried out of the magnesium alloy, surveyed with using AFM microscope. The achieved consistency between real and modelled surfaces has proven to be very good by means of statistical parameters and morphology.
Microgeometry modelling of a polished magnesium alloy surface.
Keywords: polerowanie; stopy lekkie; modelowanie matematyczne; mikrogeometria powierzchni; stop magnezu