Granulacja bębnowa surowców drobnoziarnistych o różnych składach ziarnowych. - Gluba, Tadeusz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012)
W procesie mokrej granulacji realizowanej w obrotowych bębnach zasadniczy wpływ na przebieg procesu i właściwości wytworzonego produktu mają zjawiska i przemiany zachodzące na granicy faz mediów uczestniczących w ruchu przesypowym nawilżonego złoża materiału. Oddziaływania między poszczególnymi ziarnami materiału lub pewnymi ich zbiorami są zależne od właściwości poszczególnych mediów, a w szczególności od składu ziarnowego granulowanego surowca. W niniejszej pracy, w oparciu o wyniki badań własnych oraz przedmiotową literaturę, przedstawiono ocenę wpływu warunków prowadzenia procesu granulacji na właściwości cząstek produktu wytworzonego z materiałów drobnoziarnistych o różnych składach ziarnowych...

In the wet granulation process performed in the rotary drum, phenomena and the changes occurring at the interface of media involved in the tumbling of the wetted bed material have major impact on the process course and the properties of formed product. The interactions between individual grains of the material or some their sets depend on the characteristics of the media, in particular, on the grain composition of granulated material. This paper provides the assessment of the impact of granulation process conditions on the properties of grain particles of product obtained from finegrained materials with different grain compositions, prepared on the basis of the results of own research and data from subject literature...
Drum granulation of fine-grained materials with different grain compositions.
Keywords: Granulacja; Materiały ziarniste; granulation