Wybrane problemy zarządzania rozwojem organizacji w przemyśle 4.0 - Lachiewicz, Stefan (red. nauk.); Flaszewska, Sylwia (red. nauk.) (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019)
Rozwój organizacji gospodarczych oraz o charakterze publicznym i typu non-profit posiada różnorodne cechy, formy i uwarunkowania. Jego źródła tkwią zarówno w dalszym i sektorowym oraz bezpośrednim otoczeniu organizacji, jak i w ich potencjale wewnętrznym. W związku z tym przebieg procesów rozwojowych może charakteryzować się pewną ciągłością, ale też dokonywać się w formie skokowej z uwzględnieniem sytuacji kryzysowych. Procesy rozwoju przybierają szczególną postać w warunkach współczesnej gospodarki, która cechuje się znaczącym postępem technologicznym i jest określana często mianem przemysłu czy rewolucji 4.0. Różnym aspektom tak pojmowanych procesów rozwojowych jest poświęcona niniejsza monografia. Jej celem jest identyfikacja, analiza i ocena wybranych wyzwań rozwojowych, jakie stoją przed pracownikami, organizacjami i innymi podmiotami w warunkach współczesnej gospodarki [...].
Keywords: przedsiębiorstwa giełdowe; jednostki ochrony zdrowia; style przywództwa; zarządzanie systemami emerytalnymi; kultura organizacyjna firmy; pracownicze programy emerytalne; Przemysł 4.0 (czwarta rewolucja przemysłowa); motywacja przedsiębiorców; źródła zachowań przedsiębiorczych; żywotność zespołów pracowniczych; techniki zarządzania ryzykiem; metody zarządzania ryzykiem; zagrożenia kryzysowe; stock exchange enterprises; health care units; leadership styles; pension systems; creativity in business; company’s organizational culture; employee pension programs; human resource management; 4.0 Industry; entrepreneurs’ motivation; team viability; risk management methods; risk management techniques; crisis phenomena