Zarządzanie Innowacyjne. Sterowanie zmianami w procesie integracji europejskiej - Penc, Józef (Wyższa Szkoła Studiów Międzynarodowych, 2007)
Zarządzanie innowacyjne umożliwia sprawne kierowanie całym procesem innowacyjnym, który obejmuje całokształt działań związanych z rozpoznaniem potrzeb, przygotowaniem, opracowaniem i wdrożeniem innowacji a następnie jej zweryfikowaniem na rynku. Zarządzanie to łączy się dzisiaj ściśle z zarządzaniem strategicznym, gdyż innowacja bez strategii może być nieefektywna, a jej powstanie i wdrożenie nawet znacznie utrudnione. Autor ma nadzieję, że prezentowana książka zainspiruje menedżerów do wzbogacania swej wiedzy i bardziej wnikliwego oraz kompleksowego analizowania zagadnień praktyki w szerokim kontekście ocen efektywności. Kieruje ją przede wszystkim do menedżerów, studentów i naukowców z intencją, że zapoznanie się z zaprezentowanymi w niej poglądami ułatwi im rozwijanie własnych koncepcji skutecznego zarządzania organizacjami w zmieniającym się dynamicznie otoczeniu i lepsze ich prosperowanie dzięki tworzeniu rzeczy nowych lub starych, ale w sposób bardziej nowoczesny i oszczędniejszy, dzięki wprowadzaniu innowacji we wszystkich dziedzinach swego działania i sferach życia organizacji. Autor ma też nadzieję, że lektura tej książki pobudzi ich myślenie kompleksowe, logiczne analizowanie, siłę wyobraźni i kreatywność w działaniu.
Keywords: zarządzanie - innowacje; zarządzanie innowacyjne; zarządzanie zasobami ludzkimi; rozwój frmy; management - innovation; innovative management; human resources management; development of the company