Koronawirusy SARS i MERS jako protoplaści SARS-CoV-2 - Magdziarz, Sylwia (Wydział Chemiczny, Politechnika Łódzka, 2020)
Od momentu pojawienia się informacji, że w Chinach zidentyfikowano przypadki zachorowań na nowego koronawirusa SARS-CoV-2, jego obecność wywołuje powszechną panikę. Nie jest to nic dziwnego, biorąc pod uwagę w jakim tempie i na jaką skalę szerzy się. Bardzo szybko podjęto próby znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy nowy wirus jest pochodną innych, panujących wcześniej patogenów, bo tylko dokładne jego zbadanie może zbliżyć naukowców do wynalezienia leku i opanowania pandemii. Właśnie w ten sposób zidentyfikowano jego protoplastów, tj. koronawirusy SARS i MERS. Zatem, czy i na ile wirusy te są spokrewnione? Czy obecny stan wiedzy dotyczący koronawirusów jest wystarczający do tego, aby prognozować przyszłość obecnie panującej pandemii? Wątpliwości dotyczące tych i pokrewnych tematów postaram się rozwiać w niniejszym artykule.
Keywords: koronawirus; SARS; protoplaści wirusów; coronavirus; virus ancestors