Ekosystemy innowacji a system zarządzania innowacjami w przedsiębiorstwie - Blażlak, Robert; Mazurek, Bogdan (Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
Obecnie w obszarze rozwoju innowacji nie chodzi już tylko o innowacje w rozumieniu tworzenia towarów czy usług, które zapewniałyby firmom zwrot z inwestycji, ale także o takie działania o charakterze innowacyjnym, które zwiększałyby dobrobyt społeczny oraz stymulowały rozwój społeczeństw. Jednakże, aby było to możliwe, muszą zaistnieć dwa czynniki. Jednym jest sprawnie funkcjonujący i wspierający procesy innowacyjne w firmach ekosystem innowacji. Drugim adekwatny do przyjętej przez przedsiębiorstwa strategii działania system zarządzania innowacjami. Celem referatu jest analiza funkcjonowania systemów zarządzania innowacjami w obszarze ekosystemów innowacji w świetle przeprowadzonych badań własnych oraz danych statystycznych.
Keywords: ekosystem innowacji; system zarządzania innowacjami; przedsiębiorstwo; innovation ecosystem; management system of innovations; enterprise