Efektywność energetyczna w układach potrzeb własnych elektrowni i elektrociepłowni. - Kotlicki, Tomasz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej. Instytut Maszyn Przepływowych, 2013)
W artykule przedstawiono wyliczenia oszczędności energii wynikające z zastosowania różnych wariantów regulacji wydajności w odniesieniu do głównych urządzeń potrzeb własnych elektrowni. Rozpatrzono urządzenia o różnych charakterystykach przepływowych i większość sposobów regulacji stosowanych obecnie w nowoczesnych instalacjach. Obliczenia przeprowadzone zostały w oparciu o rzeczywiste czasowe przebiegi zmienności obciążenia oraz charakterystyki urządzeń dla dużych bloków energetycznych pracujących w krajowym systemie elektroenergetycznym.

An article presents calculations of energy savings resulting from applying various variants of load adjustment with reference to main auxiliary drives. Devices with different flow profiles were considered as well as the majority of manners of load control which are currently applied in modern installations. Calculations were conducted with use of real load profiles and rates of auxiliary devices operating in large power units.
Energy efficiency in auxiliaries of power and chp unit.
Keywords: efektywność energetyczna; potrzeby własne elektrowni; energy efficiency; auxiliaries