Wyznaczanie prędkości przepływu metodą analizy widma fazowego funkcji korelacji wzajemnej obrazów tomograficznych - Mosorov, Volodymyr (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
Zaproponowano metodę umożliwiającą pomiar prędkości przepływu z większą dokładnością w porównaniu z klasycznymi metodami korelacyjnymi. Wstępne wyniki eksperymentalne zostały uzyskane dla przepływu grawitacyjnego przy wykorzystaniu systemu pojemnościowej tomografii elektrycznej, jednak metoda ta może być użyta również dla innych metod tomograficznych. Zastosowanie tej metody w przyszłości pomoże w tworzeniu dokładniejszych urządzeń do badań przepływów.

A method permitting the flow velocity to be measured with higher accuracy comparing with classical correlation methods, is presented. The preliminary results were obtained for gravity drop flow using an ECT system, however, the method can also be used for another tomographic modality. Future application of this method will help to develop more accurate flowmeters.
Flow velocity estimation method utilizing the phase of the cross spectral density of tomographic images