Szanse i zagrożenia w rozwoju polskich obszarów wiejskich w ramach PROW 2014-2020 - Antczak, Anna; Kopeć, Agata (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na politykę rolną Unii Europejskiej, w kontekście szans i możliwości jakie stwarza polskiemu rolnictwu. Opracowanie zawiera również charakterystykę aktualnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) na lata 2014-2020, który pozwala na efektywne zarządzanie środkami unijnymi w celu wsparcia polskiego rolnictwa. Sektor rolny jest kluczowy dla polskiej gospodarki przede wszystkim w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywnościowego. Polskie rolnictwo zapewnia różnorodne, przystępne cenowo i bezpieczne produkty na najwyższym poziomie. Polska oraz inne kraje Unii Europejskiej jest znana na całym świecie ze swoich tradycji kulinarnych, dlatego zadaniem unijnego rolnictwa jest również kreowanie warunków, dających rolnikom różne możliwości, z których kluczową jest właśnie produkcja żywności. Bogactwo zasobów rolnych Unii Europejskiej przekłada się na bezpieczeństwo dostaw żywności dla europejskich obywateli, ale także pozwala konkurować na arenie międzynarodowej i odgrywać strategiczne miejsce.

The aim of this article is to draw attention to the agricultural policy of the European Union, especially in the context of the opportunities and possibilities that it creates for Polish agriculture. The study also includes the characteristics of the current Rural Development Programme (RDP) for the years 2014-2020, which allows for effective management of EU funds to support Polish agriculture. For the Polish economy, the agriculture sector is crucial, mainly in order to guarantee food security. Polish agriculture provides diversified, affordable and safe products at the highest level. Poland and other European Union countries are well known throughout the world for their culinary traditions, so the task of EU agriculture is to create conditions that give farmers different options, from which food production plays the main role. The European Union's richness of agricultural resources gives security of food supply for Europe's citizens and also allows it, to compete EU agriculture with others countries on the international stage.
Opportunities and risks for development of Polish rural areas according to RDP 2014-2020
Keywords: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich; PROW; Program Rozwoju Obszarów Wiejskich lata 2014-2020; obszar wiejski; Rural Development Programme; RDP; Rural Development Programme for 2014-2020; rural areas