Markowska, J.Libudzisz, Z.Buchmiet, E.2021-05-202021-05-202006Markowska J., Libudzisz Z., Buchmiet E., Mikotoksyny w krajowych surowcach zielarskich. W: Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych : IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Łódź 2006 : materiały konferencyjne, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Gliwice 2006, s. 245-249, ISSN 0473-7733.0473-7733http://hdl.handle.net/11652/3497Materiały konferencyjne zostały wydane jako numer specjalny czasopisma "Ochrona przed Korozją - 9s/A/2006".Stwierdzono, że w krajowych suszach zielarskich (17 gatunków ziół stanowiących nasiona, koszyczek, liście, korę, ziele korzeń i kłącze roślin) ilość grzybów strzępkowych wynosiła od 100 jtk*g‾¹ do 10⁵ jtk*‾¹. Dominującą grupę grzybów wyizolowanych z ziół stanowiły pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillium. W suszach poziom aflatoksyny B1 kształtował się na poziomie od 0,39 μg*kg‾¹ do 307,37 μg*k‾¹, a ochratoksyny A od 1,13 μg*kg‾¹ do 816,28 μg*k‾¹⁵. Poziom zanieczyszczenia suszy ziołowych toksynami nie był zależny od stopnia skażenia materiału roślinnego grzybami strzępkowymi. Był cechą indywidualną dla każdego rodzaju surowca ziołowego, niezależną od części rośliny.Polish herbal raw materials (17 species of herbs determine of Semen, Anthodium, Folium, Cortex, Radix, Rhizoma and Herba) were contaminated by moulds in the level from 100 jtk*g‾¹ to 10⁵ jtk*g‾¹. In herbs dominated fungi in Aspergillus and Penicillium genus. The aflatoxin B1 level was determinated from 0,39 μg*kg‾¹ to 307,37 μg*kg‾¹, quantity of ochratoxin A identificated from 1,13 μg*kg‾¹ to 816,28 μg*kg‾¹⁵. The level of contamination micotoxins in herbs did not depend on quantity moulds in herbs. It was individual character of herbat materials, independed on part of plant.plsurowce zielarskie - mikotoksynysusze zielarskie - obecność grzybów strzępkowychsusze ziołowe - zanieczyszczenia toksynamiherbal raw materials - mycotoxinsherbal droughts - the presence of filamentous fungiherbal droughts - toxin contaminationMikotoksyny w krajowych surowcach zielarskichMicotoxins in Polish herbal raw materialsreferat