Jędrzejczyk, TomaszNowicki, Tomasz2015-06-032015-06-032008Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2008 nr 72 s.99-103 sum.1509-7013P-37820000018938W serii gł. nr 1029.http://hdl.handle.net/11652/242Tradycyjna metoda otrzymywania chlorowodorku D-glukozaminy i wolnej D-glukozaminy z chityny jest uciążliwa, długotrwała i powoduje powstawanie trudnych do usunięcia produktów ubocznych. W tej metodzie opracowano nowy sposób otrzymywania tych związków z chitozanu. Pozwala to na uniknięcie wszystkich niedogodności związanych z metodą tradycyjną, a zwłaszcza radykalnie skraca czas procesu.The conventional method for the preparation of D-glucosamine hydrochloride and free D-glucosamine from chitin is laborious, time-consuming and accompanied by the formation of by products which are difficult to remove. In this study, a process was developed for the preparation of these compounds from chitosan, allowing one to avoid all these inconveniences and to considerably shorten the process duration.application/pdfplchitozanchlorowodorek D-glukozaminyD-glukozaminachitynaOtrzymywanie chlorowodorku D-glukozaminy i D-glukozaminy z chitozanuThe preparation of D-glucosamine hydrochloride and D-glucosamine from chitosanArticle