Łodyga-Chruścińska, ElżbietaTurek, MonikaBryszewska, MałgorzataJabłońska, JoannaMańkowska, DorotaSykuła-Zając, AnnaWajs, AnnaKalemba, Danuta2020-07-162020-07-162010Łodyga-Chruścińska E., Turek M., Bryczewska M., Jabłońska J., Mańkowska D., Sykuła-Zając A., Wajs A., Kalemba D., Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności., Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2010, ISBN 978-83-7283-363-1.978-83-7283-363-1http://hdl.handle.net/11652/3017Skrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Mogą z niego również korzystać pracownicy laboratoriów badawczych oraz przemysłowych.Skrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykrywania wybranych związków, metali oraz ich oznaczania w produktach spożywczych. W skrypcie opisany został proces mineralizacji próbek środowiskowych. W części eksperymentalnej ćwiczenia laboratoryjne są poprzedzone materiałem teoretycznym, który ma za zadanie ułatwić studentom zrozumienie wykonywanego oznaczenia oraz pracę w laboratorium. Końcowy rozdział zawiera zaproponowane przez Autorów pytania kontrolne mające na celu utrwalenie materiału zawartego w skrypcie.plmetale - toksykologia - badania - podręczniki laboratoryjnezwiązki nieorganiczne - analiza - podręczniki laboratoryjnezwiązki organiczne - analiza - podręczniki laboratoryjneżywność - analiza - podręczniki laboratoryjnemetals - toxicology - research - laboratory manualsinorganic compounds - analysis - laboratory manualsorganic compounds - analysis - laboratory manualsfood - analysis - laboratory manualsOznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywnościskrypt PŁ