Wzory, wykresy i tablice wytrzymałościowe - Niezgodziński, Michał Edward; Niezgodziński, Tadeusz (Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2004)
Książka zawiera omowienie podstawowych, klasycznych metod stosowanych w obliczeniach wytrzymałościowych elementów maszyn i konstrukcji. Uwzględniono w niej podstawowe przypadki obciążeń prętów, belek, ram, powłok i naczyń ciśnieniowych. Podano pełny zestaw wzorów i wykresów umożliwiających przeprowadzenie obliczeń zmęczeniowych elementów wykonanych z różnych gatunków stali, staliw, żeliw oraz stopów metali nieżelaznych. W tablicach podano własności wytrzymałościowe i zmęczeniowe podstawowych materiałów konstrukcyjnych w różnych zakresach temperatury. Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów mechanicznych wyższych uczelni technicznych, a także dla inżynierów zajmujących się konstrukcją, eksploatacją lub technologią budowy maszyn i urządzeń.
Keywords: wytrzymałość materiałów - tablice; wytrzymałość materiałów - wykresy; obliczenia wytrzymałościowe; obciążenia stałe; obciążenia zmęczeniowe; durability of materials - boards; durability of materials - charts; strength calculations; permanent loads; fatigue loads