Lean management jako element wspierający otwartą kulturę organizacyjną - Krasiński, Marek (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
[...] Celem niniejszego rozdziału jest wskazanie, iż lean management – poprzez swoje zasady – przyczynia się do tworzenia i utrzymywania otwartej kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwach. Opracowanie oparte jest na studiach literaturowych oraz na wynikach badań empirycznych, w szczególności na wnioskach z obserwacji i analizy procesów zarządzania w przedsiębiorstwach japońskich w Polsce i w Japonii, prowadzonych przez autora.[...]
Keywords: lean management - koncepcja zarządzania; otwarta kultura organizacyjna; lean management jako element wspierający otwartą kulturę organizacyjną; lean management - management concept; open organizational culture; lean management as an element supporting an open organizational culture