Innowacyjność w rozwoju organizacji - Pomykalski, Andrzej (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
We współczesnym świecie kształtuje się nowy typ społeczeństwa opartego na wiedzy i informacji, ukierunkowanego na innowacje. Organizacja chcąc osiągnąć rozwój, powinna wykazywać proinnowacyjne nastawienie, czyli zdolność do podejmowania i wdrażania przedsięwzięć innowacyjnych. Zasadniczy kierunek prowadzonych rozważań jest związany zarówno z teorią i metodologią innowacyjności, jak i jej możliwościami aplikacyjnymi.

In the modern world, a new type of society is being created. A society based on knowledge and information, directed at innovation. An organisation wanting to develop should show a proinnovative character, i.e. the ability to undertake and implement innovative activities. The paper refers to theory and methodology of innovation and its possible applications.
Innovativeness in organization
Keywords: innowacyjność; innowacyjność przedsiębiorstw; Innovative character; Enterprise innovation